Ongekende Hittegolf en Bosbranden

Griekenland onder druk

Ongekende Hittegolf en Bosbranden

Terwijl Griekenland worstelt met de meest verwoestende en langdurige hittegolf die het land ooit heeft gekend, leiden de aanhoudende bosbranden er tot grootschalige evacuaties en de ontwrichting van het toerisme. De gemiddelde temperatuur piekt som tot 46°C en houdt minstens tot donderdag aan voordat het weer enigszins afkoelt…

Ondertussen wordt op Rhodos de grootste evacuatieoperatie gehouden die ooit is uitgevoerd bij een brand in Griekenland. De vakantie van tienduizenden mensen gaat letterlijk in vlammen op en komt tot een abrupt einde. Vaak met traumatische ervaringen waarbij reizigers gedwongen moesten vluchten voor de oprukkende vlammen en daarbij al hun bezittingen inclusief paspoort moesten achterlaten.

Kritiek op lokale autoriteiten is wijdverspreid, voornamelijk vanwege hun "zeer minimale" communicatie en late reactie. Gelukkig zijn er tot nu toe geen slachtoffers gemeld.

In reactie op de voortdurende bosbranden in Griekenland heeft reisorganisatie TUI alle pakketreizen naar Rhodos tot en met vrijdag 28 juli geannuleerd. TUI-woordvoerder Piet Demeyere erkent de teleurstelling voor reizigers en verzekert dat de reissom zo snel mogelijk zal worden terugbetaald. Voor diegenen die toch nog op vakantie willen gaan, zal TUI alternatieve opties bieden. Hoewel TUI niet in staat is om extra evacuatievluchten naar België te verzorgen, hebben ze wel een alternatief onderkomen gevonden voor alle reizigers die in de getroffen hotels in het zuiden verbleven.

Sunweb heeft aangekondigd geen vluchten naar Rhodos te laten vertrekken tot en met maandag. In totaal heeft Sunweb 242 mensen geëvacueerd, waaronder 90 Belgen. Volgens Tim van den Bergh worden er momenteel opties onderzocht voor klanten die hun vakantie op Rhodos willen voortzetten en voor degenen die dat niet willen. Er zijn mogelijkheden voor vluchten terug naar België of Amsterdam en er wordt gezocht naar alternatieve hotels in het noorden van Rhodos voor degenen die willen blijven. Sunweb klanten die zondag of maandag een reis naar Rhodos hadden gepland, krijgen de kans om hun reis om te boeken naar een andere bestemming. Sunweb bevestigt dat ze geen geboekte hotels zullen annuleren, en deze accommodaties zullen worden gebruikt voor de geëvacueerde mensen op het eiland.

Reisorganisatie Corendon heeft officieel aangekondigd dat ze geen reizigers meer naar Rhodos brengen. Desondanks meldden sommige vakantiegangers op de luchthaven in Brussel dat ze nog steeds naar het Griekse eiland konden reizen. Volgens deze reizigers stuurde Corendon alleen een sms waarin de trip sterk werd afgeraden. Momenteel heeft Corendon ongeveer 2000 vakantiegangers op Rhodos, waarvan 200 zich in het zuiden van het eiland bevonden. Volgens Steven Van der Heijden zijn deze inmiddels op last van de overheid naar het noorden geëvacueerd. Om gestrande gasten op te halen, plant de reisorganisatie een aantal tussenlandingen op Rhodos vanuit andere Griekse en Turkse bestemmingen. Het calamiteitenfonds kijkt ook naar de situatie en eventuele verdere evacuaties. Corendon benadrukt dat ze contact opnemen met klanten die vandaag of morgen naar Rhodos zouden vertrekken. Deze klanten kunnen hun vakantie omboeken naar een andere bestemming of kosteloos annuleren.

Naar aanleiding van deze noodsituatie heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken besloten om een medewerker naar Rhodos te sturen om hulp te bieden aan de Belgen in de getroffen gebieden. Daarnaast is de Belgische ambassade in Athene bereikbaar voor noodhulp via het nummer +30 694 523 50 55. Binnenlandse hulp kan bereikt worden via +32 2 501 8 1 11.

Verder blijft het bang afwachten want ook de situatie in veel andere delen van Griekenland is verre van stabiel. Er zijn tal van nieuwe brandhaarden geregistreerd, met aanzienlijke schade in steden als Aigio in het noorden van de Peloponnesos, Karystos in het zuiden van het eiland Euboea, en het departement Boeotië ten noorden van Athene. Kreta is nu ook in een staat van maximale waakzaamheid gebracht en is op het hoogste alarmniveau geplaatst. Tot nu toe melden touroperators echter zeer weinig annuleringen voor vakanties buiten Rhodos.

De situatie op Corfu is relatief stabiel. Na meldingen van bosbranden werden vakantiegangers geëvacueerd als preventieve maatregel, maar zijn inmiddels teruggekeerd naar hun hotels.

De situatie wordt voortdurend geëvalueerd en bijgewerkt door zowel reisorganisaties als overheidsorganisaties. Reizigers die van plan zijn naar Rhodos te gaan, wordt aangeraden om hun reisplannen opnieuw te beoordelen en de instructies van hun reisorganisaties op te volgen.

25/07/2023 - door Travel360°