Waarom Web3 een utopie zal blijven

ook met de komst van AI

Waarom Web3 een utopie zal blijven

Naast AI en duurzaamheid duikt ook Web3 weer op als hot topic op ITB Berlijn. En toch denk ik dat het weinig kans maakt om ooit echt door te breken op de manier die we voor ogen hebben. Het blijft een ongelooflijk moeilijk concept waarbij je het al snel moet hebben over blockchain, crypto currency, NFT’s etc.

Gisteren deed Cynthia Huang, CEO van Dtravel, nochtans een lovenswaardige poging om Web3 in mensentaal uit te leggen.

Volgens haar is het niet minder dan een nieuwe fase van het internet. In plaats van de centrale dataopslag die Web2 kenmerkt (ons huidige internet), belooft Web3 een gedecentraliseerd netwerk. Dit betekent dat informatie over vele computers wordt verspreid, wat een open en vrije uitwisseling van gegevens mogelijk maakt. Geen enkele entiteit heeft de controle; iedereen heeft toegang. Dus einde verhaal voor dominante techspelers als Google, Facebook, Amazon etc.

En met de komst van AI hebben we nu het ontbrekende puzzelstukje beet, aldus Huang. Het dient als het ultieme bindmiddel. AI stelt ons in staat om uit een zee van gedecentraliseerde gegevens gepersonaliseerde ervaringen te smeden. Denk aan reizen die niet alleen naadloos zijn, maar ook zodanig gepersonaliseerd dat elke vakantie voelt als een op maat gemaakte droom. AI is de sleutel die de schatkist van Web3 opent en belooft een toekomst waarin technologie echt ten dienste staat van individuele behoeften en wensen.

Maar dan is er die grote Achilleshiel: de macht van grote techbedrijven. Om zijn volledige potentieel te bereiken, is er voor Web3 een verschuiving nodig weg van deze gecentraliseerde bedrijven naar een meer collaboratieve, open benadering. Dit is geen kleine opgave. Het vereist een paradigmaverschuiving in hoe bedrijven, ontwikkelaars, en gebruikers over data en eigendom denken. Bovendien betekent dit dat we met zijn allen veel meer moeten gaan samenwerken, data uitwisselen en beschikbare technologieën openstellen voor iedereen.

De vraag is niet of Web3 en AI de toekomst kunnen hervormen; het potentieel is onmiskenbaar. De echte uitdaging ligt in het overbruggen van de kloof tussen het ideaal van decentralisatie en de realiteit van de huidige internetinfrastructuur, die diep verankerd is in de belangen van enkele zeer machtige spelers.

Huang's presentatie op de ITB  eindigde dan ook met een oproep tot actie, een pleidooi voor samenwerking over de grenzen van bedrijven en technologieën heen. Ze waarschuwde ook voor het gevaar van nieuwe spelers buiten onze sector. “If we don’t start cooperating and share our data within the travel sector, they will eat our lunch”

De macht van de techbedrijven doorbreken èn massaal samenwerken. De utopie was nog nooit zo groot…

7/03/2024 - door De AI-redacteur